Петков: Не разрешавайте политиката да зависи от четири SMS-a и четирима души, които не са в залата

„Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика и това накъде тръгва тази държава да зависи от четири SMS-a и четирима души, които не са в тази зала“.

С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към народните представители по време на дебатите по вота на недоверие, който Народното събрание обсъжда на днешното извънредно заседание.

„Истинската причина за този вот на недоверие са четирима души, които не са тук. Първият е г-н Борисов, който се страхува, че правосъдието ще дойде и до него.

Вторият е г-н Пеевски, който също се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които може би има договорка с някой друг в тази зала.

А за хората, които мълчаха досега, опитвайки се да кажат нещо за еврото, но не го разбрахме: г-жа Митрофанова не е толкова страшна. Може да не я слушате за всичко, което ви каза“, заяви премиерът Кирил Петков.

Той уточни, че четвъртият човек, който е визирал в изказването си, е лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Кирил Петков определи като „грозна лъжа“ твърденията на опозицията, че кабинетът е виновен за покачването на инфлацията в страната и посочи, че тя е привнесена отвън заради повишените цени на борсите.

Според Петков темата за отношенията между България и Република Северна Македония не е истинската причина „Има такъв народ“ (ИТН) да напусне управляващата коалиция, а исканите от тях средства за Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Причината за думите на премиера по повод на югозападната ни съседка стана изказване на председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов,

според когото премиерът работи срещу националния интерес.

По думите на Йорданов, на среща между представители на управляващата коалиция и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът Кирил Петков е говорил за „българско малцинство в Северна Македония“.

- реклама -