Петков: България има три приоритета за влизане на РСМ в ЕС (Видео)

В този момент България има три основни приоритета, които ЕС трябва да бъда част от гаранцията, за да можем да имаме стъпки напред по отношението на даване на съгласие за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Това заяви премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с Олаф Шолц.

„Първото нещо е да се видят

през европейския процес да се гарантира

включването на българите в Конституцията на Северна Македония, за да се защитят правата на българското малцинство там. Едновременно с това имаме Рамкова позиция и Договор за добросъседство. Всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета“, заяви Петков.

Олаф Шолц

„Вярваме, че ЕС и Германия могат да дадат потенциални възможности да дадат потенциални възможности за европейски гаранции това да се случва, с ясните приоритети в съществуващата Рамкова позиция и Договор за добросъседство, и условията за промени в Конституцията на РСМ“, коментира министър-председателят.

„За няколко месеца ние изградихме не само

партньорски отношения, но бих казал и приятелски. България и Германия са стратегически партньори. Търговският оборот надхвърля над 10 млрд. евро. Това е нашият най-голям партньор в ЕС. Това стратегическо партньорство само може да се разширява. Едновременно с това обсъдихме енергийната независимост, както на България и Германия, така и на ЕС. Също така обсъдихме и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата позиция на ЕС, както и възможността реално обединени да работим заедно да преодолеем, който е настъпил цяла Европа“, подчерта премиерът Кирил Петков.

Петков също така изрази отново подкрепа към Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, въпреки съпротивата и критиките от Турция.
Олаф Шолц и Кирил ПетковНастоятелно подкрепям започването на преговори с Албания и Република Северна Македония. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков. Шолце на официална визита в България. Той пристигна в София, след като по-рано през деня

беше на дипломатическо посещение в Скопие.

Шолц благодари за гостоприемството и подчерта, че отношенията между Германия и България са изключително добри. „Изпитваме голям брой предизвикателства, които да посрещнем заедно, затова търсим тясна координация с нашите европейски партньори. Войната в Украйна показа какви ценности защитаваме и да продължим да работим за това ЕС да стане силен и устойчив за бъдещи предизвикателства“, заяви от своя страна германският канцлер.

„Единодушни бяхме, че трябва да преодолеем енергийната независимост от Русия възможно най-бързо“, каза още той и допълни, че проблемът с енергийната

„Западните Балкани и тяхното приемане са нещо изключително важно за нас, това е важен въпрос и за България, по който обаче има редица въпроси.

Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят

историческите разногласия на съседни държави, но нашият исторически опит показва, че е обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието. Затова настоятелно подкрепям за постигане на съгласие за преговори на Албания и Северна Македония за преговори за членство на ЕС“, посочи той.

„Заедно европейците носим отговорността за ЕС. Важно е да използваме процесът на разширяване сега. Вчера бяхме в Солун. Навършват се 20 г. от решенията от Солун, които обещаха европейска перспектива на Западните Балкани.

Смятахме, че този процес ще бъде решен

в рамките на десет години, но те изминаха отдавна. Наша задача е да извършим напредък. От историята знаем, че Европа и възможността да принадлежим към Европа мобилизира много демократични сили в нашето общество“, допълни още германският канцлер.

Шолц смята, че Северна Македония трябва да изпълни всички условия, поставени от България.

„Мисля, че България и РСМ вече са узрели да тръгнат по този път. Има голямо общо разбиране как трябва да работят нещата, проблемът е как ще стигнем до този резултат.

Това не е лесно, но е много важно, че говорим за това.

Човек никога не знае какъв ще бъде изходът накрая, но тъй като всички полагат усилия и всички парламенти и правителства знаят, че носят огромна отговорност да ги изпълняват, точно заради това смятам, че ще бъде постигнат напредък“, коментира германският канцлер.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено