Кирил Петков, Кириакос Мицотакис, интерконектор, газ, енергия, Гърция, България, Кирил Петков, Кириакос Мицотакис
снимка: МС

Мицотакис: Газовата връзка е основна цел

Премиерът Кирил Петков проведе среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, който е на посещение у нас за първи път. По време на пресконференцията след разговора им стана ясно, че един от приоритетите, които двамата са си поставили, е завършването на интерконектора между двете страни. Срокове за това обаче няма.

„Говорихме за изграждането на интерконектора Гърция-България, който навлиза в последния си етап и се договорихме този проект да бъде завършен възможно най-бързо, това е една обща цел“, каза гръцкият премиер.

„Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти“, каза от своя страна Кирил Петков.

Двете страни са обсъдили възмажностите за внос-износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас – през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

Петков допълни, че след срещата станало ясно, че приятелството между София и Атина е задълбочено. А Мицотакис изрази готовност да се притече на помощ на България заради ниската ваксинация.

„Гръцкото правителство и аз лично сме на разположение да помогнем с каквото можем в ускоряването на ваксинацията“, каза гръцкият премиер.

 

- реклама -