Петков: България най-накрая ще има спешна помощ по въздуха в златния час (Видео)

Петков: България най-накрая ще има спешна помощ по въздуха в златния час.

Днес създават дружеството, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздуха, това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в началото на днешното редовно заседание на Министерски съвет.

„Правителството вече пусна обществена поръчка за шест хеликоптера,

които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и развитие. България най-накрая ще има спешна медицинска помощ. Тя ще може да помага на българските граждани в 60-те минути след инцидента или т.нар златен час“, посочи Петков.

„Това е една огромна победа за българското правителство и за хората“, допълни той.

Междувременно министър-председателят в оставка заяви, че днес ще бъдат изплатени и парите за хотелиерите.

 

„Днес ще се приеме 80 милиона да бъдат платени от евросредства за украинските бежанци. Ето така помага българската държава. Даваме пари на българските хотелиери, финансирани от европейски програми“, обясни Петков.

Той разказа и за впечатленията си от вчера при посещението и проверката в ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово.

„В проверката бяха включени РЗИ, РИОСВ, Пожарна безопасност, Инспекцията по труда, както и доклад към ДАНС как Христо Ковачки е свързан с управлението на „Брикел“, посочи Петков.

„Нещата, които установихме, ни потресоха. В момента на проверката имахме 15 пъти над нормата нивата на серен диоксид. И 27 пъти над нормата финни прахови частици.

Дори екипът, който проверяваше и прекара 2 часа на обекта, се почувства зле само след 2 часа.

Не мога да повярвам, че в такива условия работят български граждани и ще чакам в къс срок институциите да ми дадат срок, за да видим какви да са следващите стъпки във връзка с това невероятно замърсяване, което се случва ежедневно на този обект“, каза още премиерът в оставка.

- реклама -