Петков: България изпраща хуманитарна и военна помощ в Украйна

България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. С това България се присъединява към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО.

„България

ще изпрати дрехи, обувки, палатки,

чаршафи, одеяла, за да може да сме сигурни, че украинските граждани в този момент усещат подкрепата на нашата държава. Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война“. Това каза премиерът Кирил Петков в извънредно обръщение към нацията.

Развитията от последните дни,

в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, се посочва в съобщение от Министерски съвет.

„Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна.

Това е братоубийствена война.

В момента от двете страни млади войници – вече няколкохиляди, са загинали. Едновременно с това имаме и доста цивилни жертви, а и много голяма част от цивилното население в Украйна се крие по спирките на метрото и всеки ден и всяка нощ очаква да има унищожение на техните домове”, добави Петков.

Направен е пълен списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Те са 140 души, а 30 се намират в посолството. Изчаква се зелен коридор, за да бъдат изтеглени, обяси Петков.

„Българското правителство

не може да стои със затворени очи,

когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война. Толкова е жалко, когато един лидер някъде седи в безопасност на дългата маса, а млади войници от двете страни загиват заради неговите ужасяващи решения”, заяви Петков, който съобщи, че ще предоставим хуманитарна помощ.

Петков призовава ръководството

на Руската федерация да се откаже от „тази зловеща дейност, която прави в момента”.

„Путин трябва да знае, че целият свят осъжда неговите действия”, каза още той. Въоръжените ни сили се намират в пунктовете за постоянна дислокация и базиране като извършват планова дейност за повишаване на готовността си за реагиране на кризи в национален и съюзен формат.

„Влошаващата

се среда за сигурност в Черноморския

регион наложи предприемане на мерки в отговор на криза. Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост, за вземане на обоснования решения. Поддържане готовност и провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни.

Подготовка за отговор на действия,

застрашаващи независимостта на България”, обясни адмирал Емил Ефтимов след изявлението на Кирил Петков.

Имаме готовност при необходимост да осигурим придвижването на съюзни сили на територията на страната, каза още той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено