Петко Сертов, ДС, Динов, съветник

Петко Сертов, известен в ДС като агент „Динов“, ще съветва новата министърка на външните работи

Петко Сертов, първият председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от учредяването ѝ на 1 януари 2008 г. до лятото на 2009 г., е назначен за съветник в политическия кабинет на министъра на външните работи Теодора Генчовска, съобщава Клуб Z.

По информация на изданието Сертов е „най-младият съветник на Генчовска – роден е през 1956 година“, а началник на кабинета на министъра ще е Петьо Петев. Петев е роден през 1956 г. и е бил секретен сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС.

Петко Сертов започва професионалната си кариера на кадрови офицер във Второ главно управление на Комитета за държавна сигурност през 1984 г. Постъпва в новосформираната Централна служба за борба с организираната престъпност в началото на 1991 г. – в сектор „Международен тероризъм“.

На 8 декември 2014 г. медиите съобщават, че от три дни Петко Сертов е в неизвестност. След като оставя двата си мобилни телефона у дома, той напуска жилището и оттогава съпругата му няма информация къде е. По-късно от записи на видеокамери става ясно, че е отпътувал към Гърция с лек автомобил.

На 12 януари 2015 г. Сертов се завръща в България, придружаван от съпругата си.

В екипа на Ганчовска вече са се наредили колеги на Сертов, представители на службите с още по-дълги биографии, започващи от времето на Държавна сигурност:

Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС.  Началник на кабинета на министъра. Засега е известен с това, че гони всичките си посетители, които не се обръщат към него с „доктор Петев“. Изключение прави за министърката, разбира се.

Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник „Велинов“ към Генералния щаб на Българската народна армия.

Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник „Балинов“ на Първо главно управление на ДС.

Лъчезар Петков, роден през 1949 година, който обяснява на колегите си, че очаква назначение в ръководството на министерството, което би било скандално предвид преклонната му възраст.

- реклама -