Медведев Путин

Искат оставката на премиера Медведев: 180 000 руснаци подписаха петиция

Над 180 000 руснаци поискаха оставката на премиера Дмитрий Медведев чрез он лайн петиция до президента на страната Владимир Путин.

Причината – позицията на Медведев за учителските заплати.

Министър-председателят посъветва нископлатен учител да се заеме с бизнес, ако иска да печели пари.

Коментарът на Медведев отприщи порой от критики в печата и социалните медии. Той беше определен като неадекватен и несъпричастен.

„Кабинетът трябва да се ръководи от човек, който е компетентен, образован и милее за страната”, написа авторът на петицията Александър Ли.

„В момента сме свидетели на точно обратното”.

Държавната Дума, долната камара на руския парламент, е задължена да обсъди всяка петиция, събрала над 100 000 подписа.

На конференция за детското образование във вторник университетски преподавател от бедния Дагестански район попита Медведев защо учителите получават само около 15 000 рубли (230 долара) месечно. Полицаите, например, са много по-добре платени.

„Няма смисъл да се сравнява”, отговори Медведев. „Въпросът е какъв жизнен избор правиш”.

„Преподаването е призвание. Ако искаш да печелиш, в бизнеса има куп страхотни места, където да го направиш много бързо и по-добре. Но не сте избрали да се занимавате с бизнес”.

Медведев, който беше и президент от 2008 до 2012 година, добави, че „съвременен и енергичен учител трябва да намира начин да „заработва нещо допълнително”.

Медведев, който е чел лекции в юридическия факултет в университета в Санкт Петербург през 90-те години, даде пример със себе си като преподавател, който е успял да си изкарва прехраната.

„Четях много лекции, водих семинари”, разказа Медведев. „Като цяло, бях в състояние да свързвам двата края”.

Официалната статистика показва, че средната заплата в Русия е около 37 000 рубли (507 евро). Учителите печелят по около 32 000 рубли на месец. Заплатата силно варира в зависимост от района.

В Дагестан учителите взимат по около 18 000 рубли, посочва в „Комерсант”.

- реклама -