Алпите

Петима са загинали при лавини в Алпите през последното денонощие

Трима германски скиори загинаха, а четвърти човек се издирва, след мощна лавина в Австрийските Алпи, съобщава местната полиция.

Телата на тримата мъже, съответно на 32, 36 и 57 години, са били открити край курортното градче Лех няколко часа, след като съпругата на единия от скиорите сигнализирала за тяхното изчезване.

Полицията в западната австрийска провинция Форарлберг съобщи, че в момента се издирва 28-годишен германец. Операцията по издирването на скиора обаче е временно прекратена заради повишената опасност от лавини заради натрупалия нов сняг в района.

Нелеп инцидент във Френските Алпи взе две жертви

Двама служители на ски курорт във Френските Алпи намериха смъртта си, след като по невнимание задействаха експлозивите, с които се опитвали да взривят огромна преспа, която заплашвала да предизвика лавина, съобщава АФП.

Инцидентът станал на 1800 метра надморска височина над курорта Морилон. Подобни контролирани взривове се извършват като превантивна мярка срещу лавини и се поставят пред големи преспи, заплашващи да свлекат по-голямо количество сняг по склоновете.

Френското национално метеорологично бюро предупреди за повишен риск от лавини в района на Савоа заради новите снеговалежи от последното денонощие.

Смъртните случаи при лавини и обилните снеговалежи на територията на Европа само през този месец са най-малко 24. У нас в петък над Банско двама млади сноубордисти загинаха затрупани от лавина, а други двама успяха да се спасят.

- реклама -