Петер Чех

Петер Чех се отказва в края на сезона

Петер Чех обяви, че ще се оттегли от футбола в края на сезона. Вратарят има 20-годишна кариера като професионалист.

36-годишният стаж на Арсенал е втори избор от лятото, а титуляр е Бернд Лено. „Изминаха 20 години, откакто подписах първия си професионален договор. Смятам, че е настъпил моментът да обяви своето оттегляне от футбола в края на сезона“, написа в Туитър той.

Петер Чех спечели всичко с Челси

Чех се присъедини към Арсенал през лятото на 2015-а. Преди това той изкара 11 сезона в Челси, с който спечели всичко значимо на клубно ниво. Чешкият страж държи рекорда за най-много сухи мрежи във Висшата лига – 202. Той има общо 18 различни трофея в кариерата си.

През 2006-а кариерата му бе поставена под сериозна въпросителна. През октомври той получи удар в главата с коляно от Стивън Хънт от Рединг. Тогава играчът се нуждаеше от операция на черепа. Чех не игра три месеца, а след като се завърна започна да носи предпазен шлем.

Той държи и рекорда на Челси за най-много сухи мрежи – 228 във всички турнири. Предишното най-добро постижение бе на Питър Бонети – 208 мача без допуснат гол между 1960 и 1979-а. „Шампион на- и извън терена. Наслаждавай се на това, което предстои“, написаха сините.

Петер Чех
Петер Чех с Къмюнити Шийлд, който Арсенал спечели с успех над Челси

„Играх 15 години във Висшата лига и спечелих всеки възможен трофей. Мисля, че съм постигнал всичко, което исках. Сега се надявам да завърша подобаващо сезона с трофей“, добави той. „Всички ние, като феновете, сме тъжни. Но ние разбираме и подкрепяме Петер. Той е истински професионалист и модел. Честен, разбиращ и вдъхновяващ. Благодарим ти Петер Чех“, написаха от Арсенал.

- реклама -