Волгин
сн. Фейсбук

Петър Волгин: „Продължаваме промяната“ е очевиден американски проект

Новата партия „Продължаваме промяната“, прясно създадена от Кирил Петков и Асен Василев, е очевиден американски проект, смята журналистът и водещ на предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР Петър Волгин.

В интервю за Dir.bg той заяви, че е ясно, че нашите партньори зад океана искат да видят Кирил Петков като премиер.

В този случай кукловод, роден в България, няма. „Продължаваме промяната“ е очевиден американски проект. Кирил Петков беше назован поименно в приветствието по повод инициативата „Три морета“, прочетено лично от Джо Байдън. Това означава само едно – нашите партньори във Вашингтон силно биха искали тъкмо споменатият от тях човек да е следващият премиер. Те разполагат с всички възможности да реализират този план“, казва Волгин.

И допълва:

„Силно показателен е и профилът на лицата в новата формация. Бивши членове на „Да, България“, работили за „Америка за България“. Един американоцентричен политически проект трябва да изглежда точно по този начин.“

Според журналиста Румен Радев няма общо с новия политически проект и той дори би могъл да го постави в неудобна позиция:

„Убеден съм, че президентът няма никаква роля за възникването на тази формация. Както вече казах, тя е замислена на място, много далече от България. Разбира се, сега на Румен Радев му предстои да изиграе една доста сложна игра. Трябва да ухажва едновременно избирателите на БСП и на „Продължаваме промяната“. Трябват му гласовете и на едните, и на другите, за да спечели втори мандат. До този момент президентът демонстрира, че може да става симпатичен, както на левия, така и на десния електорат. Предстои да видим дали ще изкара тази игра до победен край“, смята Волгин.

А заявките за десни политики с леви ефекти определи като „елементарна стръв“ за привличане на гласове.

„Трябва да възприемаме подобни словесни формулировки като елементарна стръв, на която се хващат само безкрайно наивни хора. Когато някой политик почне да ви говори, че бил „отвъд лявото и дясното“, че „няма дясно и ляво, има почтени и непочтени хора“, можете да бъдете сигурни, че това е типичен политически измамник. Подобно говорене означава, че въпросният човек има една-единствена цел – да прилапа колкото се може повече гласове от целия политически спектър“, категоричен е Волгин.

Според него ПП ще откъсна най-много гласове от „Демократична България“ и притеснението на т. нар. „градска десница“ е основателно.

„Продължаваме промяната“ е последният писък на политическата мода. Съберат ли се с друга, вече съществуваща формация, моментално губят част от чара на новостта. Петков/Василев знаят прекрасно, че сами са много по-симпатични и ще използват този бонус до край“, каза още журналистът.

Според Волгин в момента харизмата към лидерите на новата формация е много силна, но това ще бъде временно.

Винаги съм бил скептично настроен към лъскавите неща. Колкото повече нещо изглежда лъскаво, чистичко, неопетненичко, толкова по-подозрителен ставам. Когато нещото блести прекалено натрапчиво, почти сигурно става дума за фалшификат. Има и още една причина, която ме кара да съм скептичен към новата партия. И това е претенцията на нейните фронтмени да знаят с абсолютна точност кои хора са почтени и кои не са“, каза журналистът.

Според Петър Волгин вероятността за съставяне на правителство в следващия парламент се увеличава с оглед на големия международен натиск върху политическите сили у нас.

„Естествено, кабинетът ще има силен „евроатлантически характер“. Това, за съжаление, ще означава, че България ще отстъпи по въпроса за членството на Северна Македония в ЕС. Ако подобен кабинет се задържи достатъчно дълго, голяма е вероятността да приемем и други политически коректни изисквания на колективния Запад. Например, да изпълним изискванията на Истанбулската конвенция и да легализираме еднополовите бракове.

Изобщо либерализъм навсякъде – в политиката, в икономиката, в личния живот. Нормално е подобна либерална вакханалия да предизвика реакция. Тоест, да се стигне до увеличаване популярността на националистическите и антиглобалистки формации. Но това е тема за друг разговор“, каза още Петър Волгин.

- реклама -