Петър Велков: Фалшива новина е, че учителите ще взимат над 2000 лв.

Петър Велков: Фалшива новина е, че учителите ще взимат над 2000 лв. Това написа Петър Велков, математик и анализатор, във Фейсбук:

„БТВ Новините: „От 1-ви септември над 93 000 учители и директори ще взимат заплата над 2000 лв.“С тези думи bTV завършиха репортажа по темата и това е откровено фалшива новина, която ще накара

много българи да завиждат, псуват и други нелицеприятни неща.

Първо, над 90 000 са всички учители в страната, а заплатите в сектора евентуално ще се увеличат СРЕДНО с 5%, като СРЕДНАТА БРУТНА заплата ще мине 2000 лв. Т.е., първо, това ще е средната заплата (да онагледя – ако Гошо взима 1000 лв. заплата, а Иван 9 000 лв. заплата, средната заплата на двамата е 5000 лв. т.е. пет пъти над тази на Гошо). Сравнението също не е коректно за случая поне,

просто исках да онагледя колко неточен показател е средната.

Масовите заглавия по медиите са само с гръмките думи „Учителските заплати стават 2000 лв.“ Това е ужасна манипулация. Дори не са сложили думата средно (не че много хора я разбират), а пък за уточнението брутно да не говорим.

През последните години все по-често за българина, като го питат каква му е заплата, той казва сумата, която взима в джоба. Т.е. чистата сума (нето) след данъците.

Така че след днешната вечер за масовия българин ще остане

фалшивата новината – че всичките учители (както казаха от бтв) взимат над 2000 заплата в джоба…за нищо (такова е схващането от години в обществото – и да, често има немалка истина, защото качеството е ниско, но то, за съжаление, е такова в почти всяка сфера у нас, но без образование на децата не можем да минем, за разлиак от много други неща).

Каква е истината?

Стартовата (брутна, преди данъците) заплата на учител в момента е малко над 1400 лв. Т.е. след увеличението, един млад учител отново ще започва работа за около 1500 лв. бруто…което са по-малко от 1200 лв. а средната чиста заплата в сектора ще бъде около 1550-1600 лв. (Стартовата брутна заплата в Лидъл е 1850, втората година е 1950).

Писах повече за заплатите тук в този пост

https://tinyurl.com/y9tjh96k и каква е реалността (колко реално взимат учителите у нас) преди това последно увеличение (което се опитва да отговори на двойно и тройно по-високата инфлация в страната).

Тази скорошна статия на „Сега“ е много добра по темата: https://www.segabg.com/…/2000-lv-uchitelska-zaplata-mit…

П.П. Пиша всичко това като човек, който не работи на държавна заплата и не е пряко засегнат от това увеличение, за да не ме обвинят в пристрастие.

Също така да споделя, че когато започнах като учител

– преди години (2014 г.) заплатата от държавното ми училище беше 463 лв. чисто, тогава квартирата само ми беше 500 лв. Добре че беше Заедно в час / Teach for Bulgaria, иначе много млади кадри (над 60%, от които и до днес творят под различна форма в сферата на образованието) нямаше да са част от него и да правят чудеса от храброст в българското образование последните над 10 години, напускайки далеч по-перспективни сфери

(от към финансови възможности) и преквалифицирайки се.

Заплатата в сектора трябва да расте и то още, като това не е достатъчно, но е необходимо и задължително условие (без което нищо няма да се промени), ако искаме държавата да се променя към по-добре. Тепърва обаче има много други неща, които трябва тя да съпъства.“

- реклама -