сн. БГНЕС

Петър Велков: Два-три пъти повече трябва да са лицата под карантина у нас

„Данните са обнадеждаващи към този момент. Мерките работят, затова имаме и солиден спад от около 60% в смъртността, съответно хоспитализираните хора и около 35% е спадът при критичните случаи. Това са три ключови показателя.“ Това коментира в интервю за Диана Дончева пред БНР математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

„Притеснително е, че все още не е ефективна системата на тестване, проследяване и карантиниране“, подчерта Велков. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице.

„Проблемът е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи  в Западна Европа.“

Според Велков трябва да сме „много предпазливи при отварянето“. Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища. Математикът продължава да държи на тезата си, че отварянето на училищата е рисково.

Със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките, допълни преподавателят. „В зависимост от това какви мерки разпуснем, случаите ще нарастват два-три пъти дори. Зависи как ще отворим.“

„С тестването на учителите еднократно няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. Това тестване трябва да е периодично, смята математикът. Скритата заболеваемост е сред децата“, изтъкна Петър Велков.

- реклама -