Петър Стойчев развя българското знаме в ледените води на Антарктида

Петър Стойчев

Световният шампион по плуване в открити води – Петър Стойчев, все още чака старта на екстремното състезание в ледените открити води на Антарктида.

Българинът, който има рекордните 11 купи по плувен маратон, и още 15 състезатели от 9 страни трябваше да вече да са завършили надпреварата, но атмосферните условия не позволиха тя да започне.

След проблемите с влизането във водата преди един ден, рано тази сутрин българско време Стойчев и останалите спортисти направиха първата си тренировка в ледените води на Антарктида. Събитието се случи в залива на остров Къвървил, а още със стъпването си на земята, а после и във водата Стойчев развя българското знаме.

„Щастлив съм, че най-после слязохме на твърда земя и направихме тренировка във водата. Чувството е уникално. Първо бяхме посрещнати от стотици пингвини, които за моя изненада изобщо не се уплашиха, а напротив, бяха много близо до нас, а след това екипът по организацията на състезанието постави временен понтон, от който влизахме в ледената вода. Температурата беше минус 0.7 градуса, а на въздуха минус 2.4. Аз лично плувах около 6-7 минути. Само с бански, очила, силиконова шапка и тапи в ушите, за да не влезе вода в главата.“, каза плувецът по сателитна връзка.

На 14 034 от София

„Никой не използва мазила против студа, защото е забранено и бяхме проверени от шефа на Международната федерация по ледено плуване. Помолих капитана на кораба да изчислим точното разстояние до България, като му зададох опорна точка НДК в София. Сателитната навигация показа 14 034 километра от мястото на плуване до столицата ни. По всяка вероятност отново тук ще направим състезанието от 1000 метра, като след жребия се паднах в 4-та серия, заедно с колегите от Русия, ЮАР и Бразилия. Живи и здрави в рамките на следващото денонощие ще стартираме.“

„Времето засега е нормално, силният вятър и снеговалежът намаляха, а като бонус днес по обяд имаше и слънце. Когато взех знамето и влязох във водата, се сетих за онези велики българи, които през годините са съхранили традицията на Йордановден и влизат в ледените води на нашите реки, езера и морето. Направих го и аз, макар и на далечна Антарктида, като си пожелах здраве за мен и семейството, както и всичко най-добро за България“, сподели още Петър Стойчев.