Петър Стойчев Гибралтар
Снимка: Sport PR Events Managment

Петър Стойчев преплува Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар с текстилен бански и без неопрен. Това са правилата на Oceans Seven – седемте най-трудни маратона в света. По този начин той се превърна и в първият български плувец, завършил успешно три от седемте маратона.

Стойчев измина разстоянието от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 часа и 46 минути. Изминатото разстояние по GPS-а на лодката е 16.4 км.

„Щастлив съм, че плуването ми завърши успешно и благодаря на всеки един от вас за уважението и подкрепата. Гордо мога да заявя, че вече съм единственият българин с три преплувани маратона от Oceans seven – Ламанша, протокът Кук и протокът Гибралтар. Остават още четири маратона. През месец май планирам да преплувам канала Молокай в Хавай – най-дългият и тежък маратон от седемте. Респект към професионализма и всеотдайността на моя екип. Иван Златинов и Красимир Туманов, благодаря ви! Също така благодаря на моето семейство, което е с мен тук в Тарифа и ме подкрепяше! Благодаря и на всички партньори, които застанаха зад нас“, заяви Петър Стойчев, цитиран от Sport PR Events Managment.

Останалите маратони от Oceans Seven са Северният канал между Ирландия и Шотландия, протокът Цугару в Япония и каналът Каталина между остров Санта Каталина и Лос Анджелис.

Само преди месец Петър Стойчев стана и първият българин, преплувал протока Кук, свързващ Южния и Северния остров на Нова Зеландия.

Наскоро Стойчев беше избран от Международната федерация по плуване да бъде част от Техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж. За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум.

- реклама -