Петър Москов пред съда: Не съжалявам за абсолютно нищо, което съм направил

Не съжалявам за абсолютно нищо, което съм направил, защитили сме държавния и обществения интерес, и здравен, и финансов.

Това каза бившият здравен министър Петър Москов, след като Специализираният съд не върна на прокуратурата делото срещу него, неговия заместник и още трима души.

Петимата станаха подсъдими във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф.

„В интерес на истината аз съм доволен, че е даден ход на делото, дори това коментирахме сега с адвоката ми Менко Менков, че колкото по-бързо делото навлезе в реалните си параметри, толкова по-бързо вече и формално ще стане ясна истината“, каза Москов.

В понеделник адвокатът на Москов Менко Менков поиска по делото да не се разпитват част от свидетелите

Според НПК при предварителното изслушване на страните подсъдимият и неговият защитник могат да дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство. Следващото заседание през септември ще е за това. По делото, освен Москов има още 4 подсъдими.

Свидетелите, по думите на Менков, са 211 по списъка към обвинителния акт и 10 анонимни, той се отказва по принцип от около 180 свидетели, само че другите му колеги може и да не се откажат от всички тях. „Затова това е въпрос на едно таблично извлечение, за което е следващото съдебно заседание“, обясни той. На въпроса дали ще се разпитва министър-председателят Бойко Борисов, Менков каза: Министър-председателят задължително. След като министрите ще дойдат, защо да лишаваме министър-председателя от възможността да изложи тезата си. Адвокатът добави, че не би се отказал от показанията на министрите.

На бившия здравен министър Петър Москов му бе повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хил. дози ваксина „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България

Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че на 27 ноември 2015 г., отново в качеството му на здравен министър умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Третото обвинение засяга периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., за който прокуратурата твърди, че като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, Петър Москов не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв. Според прокуратурата в резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство.

С различни обвинения в настоящото производство са още бившият заместник-министър Адам Персенски и трима души от „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД.

- реклама -