Петър Фиала е назначен за премиер на Чехия

Чешкият президент Милош Земан назначи за премиер на страната либерала Петър Фиала. Очаква се правителството на Фиала да се състои от 18 членове, включително министър-председателят.

Фиала е роден на 1 септември 1964 г. в Бърно, в югоизточна Чехия. През 1988 г. завършва Философския факултет на Университета „Томаш Масарик“ в Бърно. Той е експерт по политически науки, история и чешки език.

Фиала е ректор на университета от 2004 до 2011 г. От 2013 г. е член на долната камара на чешкия парламент. От 2014 г. оглавява Гражданската демократическа партия, чийто основател е бившият президент на републиката Вацлав Клаус (на поста от 2003 до 2013 г.). Женен е, има дъщеря и двама сина.

Резултатите от изборите за Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент на 8 и 9 октомври показват, че коалицията на либералните партии „Заедно“, част от която е и ГДП, е получила най-голям брой гласове – 27,79%.

Коалицията спечели 71 от 200 места в долната камара на парламента. Центристкото политическо движение АНО (Акция на недоволните граждани), водено от настоящия министър-председател Андрей Бабиш, получи 27,17% от гласовете.

Коалицията на ляволибералната Чешка пиратска партия с центристкото движение „Старости и Независими“, която формира новото правителство на републиката заедно със „Заедно“, събра 15,62% от гласовете и получи 37 парламентарни мандата. Бъдещият кабинет ще бъде подкрепен от 108 членове на долната камара на парламента.

Източник: БНТ

- реклама -