Петър Чобанов: Твърде вероятно е да отидем на поредните избори, но не последните

В ДПС все още не обсъдили предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета

„Увеличават се разделителните линии, а така няма да се стигне далеч. Твърде вероятно е да отидем на нови избори, поредните за тази година и може би не последните, докато партиите не се вземат в ръце и не седнат да си говорят.“ Така Петър Чобанов от ДПС коментира политическата ситуация в кулоарите на парламента.

Отновсно честите изслушвания на министри, които пълнят дневния ред на депутатите Чобанов отбеляза, че са важни, но вече трябва да се създадат работещи постоянни комисии. „Трябва да знаем каква е ситуацията, какво е било миналото, но за да вървим напред трябва съгласие и консенсус. Трябва да се обединим около приоритети. Това не се случва. И поредният пример е с комисиите. Но то пък ако няма хоризонт парламентът, не е ясно какви закони трябва да приемаме в подобно насипно състояние, в което се намираме. За да има комисии, трябва да има и някаква визия за мнозинство, защото то ще провежда политика, а на база тази политика ще работи. До тук нямаме комисии и за това важните проблеми на обществото ще се отложат“, каза още Чобанов.

ДПС те първа ще обсъжда предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета. Според Петър Чобанов е било редно финансовият министър да се яви пред депутатите и да разкаже предложената актуализация, преди да я внесе в НС.

„За момента откъм приходна част нещата вървят добре. Откъм разходна част беше ясно, че резервите са изчерпани още в края на март. Това, с което разполага държавата като буфери, е преразпределено. Това, което остава, е да се преразпределят разходи от едно направление в друго“, обясни Чобанов.

Според него е възможен подход, който ГЕРБ практикуваше, докато бе в управление – в края на годината да се прави актуализация, с която се изравняват бюджетните сметки.

- реклама -