Радев Петров уведомление COVID-19

Петък, 16-ти октомври, празник на ВВС

Шефът на Военно въздушните сили ген. Димитър Петров е военният с положителен тест за COVID-19, заради когото министър Красимир Каракачанов се самоизолира по препоръка на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Министърът и ген. Петров са имали контакт по време на честванията на 108-та годишнина от първия боен полет на България. Тържественото отбелязване на годишнината се състоя на 16-ти октомври, петък. На тържеството ген. Петров е бил поздравен от повечето присъстващи, сред които и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

По-рано днес президентът Радев прекрати принудително официалното си посещение в Естония. Естонският държавен глава Керсти Калюлайд написа във Фейсбук, че срещите с Радев са отложени, защото в последния момент е станало ясно, че е контактувал със заразен с коронавируса.

От президентството по-късно през деня съобщиха, че „Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус.“ – т.е. в деня на тържествата не се е знаело, че ген. Петров е с коронавирус. 

Положителният му тест е излязъл в неделя, след като с събота е почувствал неразположение.

Румен Радев замина за Естония в понеделник.

- реклама -