Петък 13-ти – късметлийски или фатален ден

Много хора свързват този ден с различни суеверия, някои се чувстват нещастни от настъпването му, други вярват, че късметът ще ги изостави точно тогава, а трети просто чувстват необяснима тревога, свързана със съчетанието на денят петък с числото 13.

Независимо дали сме суеверни или не, не можем да избягаме от коментарите, свързани с деня.

Фатален петък 13-ти

петък 13-ти фатализъм причини

Не е изненадващо, че не сме много сигурни в историческите доказателства за това как петък 13-и става синоним на лош късмет и суеверие. Има много теории, които датират от по-ранни векове, но повечето от тях са напълно развенчани.

Истинската „петък 13-ти“ истерия започва през 20-ти век. Мнозина определят като нейно начало книгата на Томас Лоусън „Петък, тринайсети“, която се отнася до борсов брокер, който този ден избира умишлено да срине фондовата борса. Една година по-късно през 1908 г. „Ню Йорк Таймс“ става една от първите медии, които пишат за суеверията, свързани с петък 13-ти. По-късно, през 80-те години, популярността на филмовата поредица „Петък 13-ти“ добавя своя дан към културния феномен.

Късметлийски петък 13-ти

Има случаи на спечелили милиони долари от лотарии в петък 13. Според Си Ен Ен, британска двойка печели 17 милиона долара след закупуването на лотарийния си билет в петък 13-ти. В същия ден огледалото им у дома паднало и се счупило, което според друго суеверие води до 7 години лош късмет.

Древните египтяни смятали, че числото 13 е щастливо, защото вярвали, че 13-ият етап от живота е свързан с отвъдното. След упадъка на древноегипетската цивилизация, числото 13 все още се свързва с края на земния живот. Тълкуванието обаче се е изместило от надежда към смърт и страх.

Някои хора смятат, че числото 13 и черните котки, които са свързани с петък 13, са символи на женствеността.

Ползите от суеверията

Математикът Джоузеф Мазур обяснява как наличието на суеверия всъщност може да насърчи здравословния и положителен манталитет. „Всеки иска да има късмет, но тъй като няма осезаемо нещо, което можем да наречем късмет, трябва да създадем това осезаемо нещо, като го прехвърлим на определен обект. Хората държат на тези обекти като чувство за сигурност.“

Проучване от 2010 г., проведено от психолога Стюарт Вайз, тества група от хора с различни задачи за паметта. Групата хора, на които им било позволено да носят късметлийските си талисмани, се представили по-добре на тестовете за паметта, отколкото хората, на които им били отнети.

По тази логика петък 13-и може да бъде също толкова късметлийски, колкото и нещастен, в зависимост от вашия мироглед.

Така че е време да опитате да включите някои положителни ритуали в живота си и вижте какво ще се случи!

- реклама -