Пет вредни навика, заради които бедните не могат да забогатеят

За да станеш богат и успешен, не е задължително да получиш голямо наследство. Може да постигнеш сполука и благодарение на собствените си сили. За целта обаче трябва да промениш мирогледа и отношението си към парите, съветват психолози

Навярно често си задавате въпроса – защо някои хора са богати и разполагат с неограничени средства, а на други парите едва им достигат до заплата. Оказва се, че отговорът е много прост. Успелите хора виждат около себе си възможности. За тях няма ограничения и дори и малкото могат да превърнат в голямо състояние. За съжаление, не са много хората с подобно мислене.

Хората, които едва връзват двата края, дори не могат да си представят как да изкарат нещо допълнително. Те гледат на света с негативизъм и виждат само лошото около себе си. Когато нещата не им се получават, отпускат ръце и не се опитват да разберат къде са сбъркали, как да поправят грешката си, как да си вземат поука. Напротив – търсят вината у други хора, карат се, обясняват. Нападат държавата…

Психолозите твърдят, че правилното мислене се формира още от най-ранно детство

Детето трябва да познава своите задължения и да се учи да понася отговорност за грешките, които допуска. Да знае кога е постигнало успех, да се научи да се радва на постиженията си и да се гордее с тях.

Да се научи да върви напред, да иска да постигне още и още. Да има отношение към парите като към нещо, което се постига с труд и упоритост. Така ще успее да формира своята позиция – да проявява креативност, за да печели. Другият вариант е да се примири с посредственото материално положение.

Ето петте най-вредни навика, които не ви позволяват да натрупате състояние:

Самосъжалението

Всеки от нас се е срещал с хора, които непрекъснато се оплакват. Те твърдят, че причината за техните несполуки са ниският ръст, теглото им, ниският социален статус, липсата на талант и др. Жените смятат, че на мъжете им е по-лесно, защото са по-силни. На мъжете пък им се струва, че жените са облагодетелствани, защото могат да пуснат в действие своята женска интуиция и чара си.

Едва ли някой би разчитал на човек, който непрекъснато се оплаква и създава напрежение у околните. Така, дори и да имат качества, никой не би желал да ги наеме като работници или съдружници и те ще изпуснат своя шанс. Успешните хора не се вглеждат в своите недостатъци, а точно обратното – вглеждат се в плюсовете си. Ако нямат идеална външност, компенсират с харизма и умение за общуване и преценяване на ситуацията.

Алчност

Алчните хора просто трупат парите, броят ги и са готови да се скъсват от работа, стига сумата непрекъснато да нараства. Отказват се от удоволствията, купуват си дрехи само по определени поводи и се намират в постоянен страх дали няма да похарчат повече от планираното. Знайте, че е много трудно да се избавите от този вреден навик. Алчните хора трудно ще пласират продукта, който са произвели, или услугата, която предоставят. Причината е, че винаги ще поискат по-скъпо, отколкото си заслужава. Истинският предприемач мисли по друг начин – предлага реалната стойност и държи на това – клиентът да остане доволен.

Досадните задължения

Често сме длъжни да правим неща, които не понасяме. Правим го с нежелание и отделяме много време, защото всичко се случва бавно. Част от хората се примиряват с работа, която не ги удовлетворява, защото се страхуват от безработицата или от факта, че ще намерят работа с по-ниско заплащане. Но не си дават сметка, че така се затварят в една рамка, от която няма излизане. А всъщност най-важното е да разчупим точно рамките и стереотипите, да разгърнем фантазията си и да кажем, че можем.

Трескаво очакване на успеха

Някои хора вечно са недоволни от постигнатото и не могат да видят реалния си напредък. Непрекъснато са в очакване на нещо по-голямо, дори на чудо. Има хора, които смятат, че могат да се изкачат по стълбичката в кариерата, без да полагат някакви усилия.

Всъщност, понякога и това се случва, но то е само временно. На друго място, на друга работа, ще изпаднат назад в класацията. Не забравяйте, че успехът обича старателните и трудолюбивите.

Откъсването от близките

Може и странно да ви изглежда, но откъсването от семейството също влияе на финансовото положение. Хората, които са обкръжени от близки, имат стимул да се грижат за другите, но и получават подкрепата им в труден момент.

- реклама -