стрес

Пет съвета как да преборим стреса по Коледа и да запазим празничния си дух

По време на празниците прекарваме много време със семейството и близките си. Това е хубаво, но на някои хора стреса около тези сбирки им идва в повече.

По Коледа около нас навсякъде се насажда стереотипа на щастливото семейство и кара всички ни да се стремим към подобна идеалистична картина. Но, не във всяка фамилия това е постижимо. Особено ако има членове на семейството, които не се разбират особено добре и прекарването на дълго време в обща компания изобщо не им е любимо. Коледа е любов и раздаване, но Коледа в съвременния й вид е стресираща заради многото разходи около подаръците, тълпите в моловете, тичащите деца у дома и свекървите, които са окупирали кухнята.

За да оцелеете в тази шарена картина, ето пет съвета, които ще ви помогнат да преборите празничния стрес и да имате една по-хармонична Коледа със семейството си.

1. Разделете времето си

Едно от най-стресиращите неща е обикалянето по домовете на различни хора от семейството. Вместо това се разберете с фамилията – всяка година да се посрещат празниците само в един дом, а на следващата в друг и тн. Около Коледа трафика обикновено е кошмарен, а времето е лошо. Ако трябва да обикаляте дузина къщи, вероятността да прекарате повече време в колата, отколкото празнувайки е голяма.
Затова си направете собствен празничен календар – тази година посрещнете празника у дома на майка си, а следващата примерно у вас. Това ще спести на всички и стреса по подготвянето на храната и почистването след това.

2. Не очаквайте всички да са в добро настроение

Колкото и да ви се иска всички да се разбират чудесно, осъзнайте, че единственият човек, за чието настроение трябва да се погрижите сте вие. Всеки си има своите проблеми, своите особености на характера и да се стремите да постигнете мир, там където не е възможно е изгубена кауза. Подходете с настройката, че вие ще донесете вашето добро настроение на празника и не позволявайте разправиите и неразбирателствата между другите да съсипят коледния ви дух.

Ако самите вие не се разбирате с някой от членовете на фамилията, просто спазвайте възпитана дистанция от него. Избягвайте на семейните сбирки да говорите за болни теми и фамилни проблеми. Вместо това планирайте някакви игри, с които да запълните времето за да няма разправии.

3. Погрижете се за собственото си време

По време на празничния сезон всеки има повече работа – да приключи задачите в службата, да купи подаръци за всички, да почисти дома си за гостите, да приготви празничната трапеза. Не забравяйте, че независимо дали сте домакини или гости на тържество, вие ще бъдете в по-добра форма и по-приятно настроение ако сте си отпочинали. Всеки ден отделяйте поне по 30 минути за себе си и правите неща, които са ви приятни. Преди празниците намерете време за фризьор и маникюр – това ще повиши самочувствието ви и ще повдигне настроението ви.

4. Научете се кога да казвате „не“

Не е задължително да посетите всяка сбирка или парти, на което сте поканени. Или да купите на всеки подаръка, който е пожелал. Или пък да сготвите за всеки онова, което иска. Правете само нещата, за които имате време и са в рамките на възможностите ви. Приемете, че няма как да удоволетворите желанията на всеки. В крайна сметка на края на празниците не се дава титла за „най-добрия“ човек в семейството.

5. Организирайте се

Няма нищо по-лошо от това постоянно да се чудите кога и къде трябва да отидете, да мислите с какво да облечете децата и вас или пък да подготвяте цялата трапеза в последния момент.

Направете си предварителен план, запишете в тефтер всичко, което имате да свършите и часовете на ангажиментите ви. Вечер отделете малко време за да приготвите тоалетите за следващия ден. Заложете на по-семпли рецепти и се опитайте да си направите колкото се може повече заготовки за храната в дните преди Коледа.

- реклама -