Гърция

Пет неща, които трябва да знаем за днешните избори в Гърция

Днес гърците ще се отправят към избирателните секции и техният вот може да сложи край на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас. Ето пет неща, които трябва да знаем за този важен за южната ни съседка вот. Още повече, че след толкова български туристи това лято, мнозина може да я считат за втора родина…

Много е вероятно гърците да се въздържат от гласуване

Това са третите поред избори в рамките на няколко месеца, така че едва ли се очаква рекорд по отношение на избирателната активност. Освен това 7 юли е точно в разгара на натоварения туристически сезон.

Официално в Гърция гласуването е задължително. Неупражняването на вот теоретично е наказуемо по закон, но на практика наказания не се прилагат. През май по-малко от 59% от регистрираните гласоподаватели гласуваха за Европейския парламент и първия кръг от местни и регионални избори. Седмица по-късно участието падна под 42% за втория тур на местните избори.

Ще бъде ли сформирано стабилно правителство?

Споменът за политическата нестабилност в Гърция в разгара на икономическата криза все още е ярък. През 2011 г. правителството се разпадна и няколко месеца по-късно трябваше да се проведат предсрочни избори, вследствие на които бе сформирано коалиционно правителство.

Съгласно действащото законодателство, спечелилата партия получава бонус от 50 места в 300-местния парламента, което, по принцип, е достатъчно за сформиране на мнозинство.

Ако, обаче, в парламента влязат повече от 6 партии, каквато възможност съществува реално, победителят може да получи мнозинство от едва няколко депутатски места. Най-сериозният фаворит за изборна победа е консервативната „Нова демокрация“ след изборната си победа в местните избори и повече спечелени гласове на изборите за Европейски парламент.

В такъв случай консерваторите може да управляват самостоятелно или съвместно със социалистите от партия КИНАЛ (бивша ПАСОК), повтаряйки коалицията от 2012 г. Ако изборите не доведат до сформиране на правителство, новият избирателен закон няма да предостави бонуса от 50 депутатски места, което ще наложи сформирането на коалиции.

За да влязат в парламента, партиите трябва да спечелят 3 % от вота на избиратели.

Вотът на комунистите – добре или зле?

Комунистическата партия на Гърция /ГКП/, която навърши 100 години, има някои от най-верните привърженици в страната. Партията получи 302 000 гласа на изборите за Европарламент, като почти толкова бяха гласовете и на парламентарните избори преди четири години.

Привържениците на ГКП осигуриха преизбирането на кмета на Патра – третия по големина град в Гърция.

Разместване на пластове в крайнодясното политическо пространство

След близо десет години третата по популярност партия в Гърция неонацистката „Златна зора” претърпя сериозни загуби при последните две изборни кампании, при което изгуби половината от електоралната си подкрепа. Тежка загуба претърпя и новосформираната националистическа проруска партия „Решения за Гърция”, основана от журналиста Кириакос Велопулос.

На евроизборите партията спечели 4,18% от гласовете и място в Европейския парламент. Бившият десен депутат спечели симпатизанти в северната част на страната, възползвайки се от недоволството срещу споразумението между Алексис Ципрас и Зоран Заев за промяната на името на Македония.

Велопулос не крие желанието си да привлече избирателите на „Златна зора“. Двете партии заедно събират около 9% от гласовете на гръцките граждани.

Мракът на кризата

Гърция се стреми да се възстанови от дългогодишната дългова криза и шестгодишната рецесия, в която беше изпаднала. Миналата година страната излезе от третия спасителен план, но с държавен дълг от над 180%. Икономиката на Гърция остава под строгия надзор на кредиторите от ЕС и МВФ.

- реклама -