Пет начина да се справите махмурлука

По време на коледните и новогодишните празници хората често прекаляват с храната и алкохола, а махмурлукът на сутринта е една от досадните последици от прекомерното пиене предишната вечер. Предлагаме ви пет съвета за предотвратяване на махмурлука по време на празниците.

  1. Набавете си необходимите електролити

ова правило изглежда очевидно, но все пак се пренебрегва от повечето любители на чашката. Може да е от полза да изпиете голяма чаша вода, преди да се насочите към алкохола, чаша между всяка алкохолна напитка и поне една голяма чаша преди лягане.

За подобряване на хидратацията е добре да пиете вода, която съдържа повече електролитни минерали като калий, натрий и магнезий – минерали, които лесно се губят при потене и уриниране и е особено важно да ги имаме в правилния баланс в клетките и кръвта ни.

Натуралната кокосова вода е идеална за целта, тъй като има добър баланс на електролитни минерали. Другата алтернатива е да добавите натурален електролитен концентрат към водата си. Продължавайте да пиете вода (или богата на електролити кокосова вода) на следващия ден за рехидратация.

  1. Яжте протеини преди пиене

Уверете се, че храната ви съдържа протеин и в идеалния случай здравословни мазнини, тъй като те се разграждат по-бавно от въглехидратите или захарите и остават по-дълго време в стомаха. Храни с високо съдържание на протеини са месото, рибата, яйцата, бобовите растения и лещата, ядките и семената.

Здравословните мазнини включват зехтина или друго висококачествено растително масло, авокадо, ядки и семена. Би било от полза да вземете също няколко капсули качествено рибно масло или омега-3 или 6 мастни киселини преди пиене, за да подготвите стомаха си и да увеличите равнището на мастни киселини, което може да намалее по-късно след консумацията на алкохол.

  1. Яжте храни, благоприятни за черния дроб

Черният дроб е отговорен за обработването и разграждането на около 95% от алкохола, който консумираме. За да помогнете на черния си дроб и да се отървете от химически вещества като ацеталдехид, опитайте да приемате храни, които стимулират функционирането на черния дроб в деня преди и след пиенето.

Богатите на протеин храни влизат в тази категория, тъй като протеините разграждат аминокиселините, използвани от черния дроб за детоксикация. Особено полезна е аминокиселината цистеин, която има конкретна роля в разграждането на ацеталдехидите. Освен в богатите на протеин храни като яйцата, тази аминокиселина може да бъде открита в кромида и чесъна, както и в броколито, брюкселското целе, цветното зеле.

Тези храни са прекрасен източник на минерали, както и на антиоксиданти, които могат да помогнат за потискането на въздействието на свободните радикали, произвеждани при консумирането на алкохол – един от потенциалните фактори за махмурлук.

Сред другите полезни за черния дроб храни са артишокът, който предпазва чернодробните клетки от увреждане, куркурмата, която подобрява функционирането на жлъчката, зелените салати като кресон и лимоновият сок. След вечер с обилно количество алкохол опитайте да започнете деня си с голяма чаша вода, съдържаща сока от прясноизтискан половин лимон.

Закуска от омлет с кромид лук и зелена салата е прекрасно ястие след това питие.

  1. Запасете се с витамини и минерали

Зелените зеленчуци като броколи, брюкселско зеле и червено зеле са прекрасен източник на витамин С и минерали като магнезий. Те помагат за функционирането на черния дроб. Ядките и семената са богати на цинк, магнезий и калций, както и на здравословни мазнини.

Освен че са добър източник на протеини, яйцата са богати на витамин В, както и бобовите храни и лещата. Пълнозърнестите храни също са добър източник на витамин В, минерали и фибри, които подкрепят елиминирането на токсините.

Можете да вземете и мултивитамини, за да възстановите равнището си на хранителни вещества.

  1. Вземете допълнително количество витамин С

Витамин С е необходим за производството на енергия, за доброто функциониране на имунната система и като антиоксидант за неутрализиране на свободните радикали.

Можете да приемате витамин С всеки ден със смутито си, но ако пиете, можете да го приемете с водата преди излизане и преди лягане. Ако продължавате да се чувствате зле на следващия ден – приемайте по една таблетка на всеки два-три часа.

 

- реклама -