Петкова АЕЦ "Белене" фирми инвеститори

Пет компании в шортлистата за изграждането на АЕЦ „Белене“

Пет компании са класирани в шортлистата на инвеститорите, които искат да имат дялове в АЕЦ „Белене“.

Това заяви пред енергийната комисия в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Това са руската корпорация „Росатом“, китайската CNNC, корейската хидроядрена енергийна компания, „Дженерал електрик“ и „Фраматом“.

Петкова припомни, че 13 компании подадоха оферти, като 7 от тях за стратегически инвеститори, 4 от тях за миноритарни дялове и 2 за доставка на оборудване като поемат ангажимента да заплатят участието си – това са „Дженерал електрик“ и „Фраматом“.

По-късно Петкова каза, че е възможно между тези 5 компании да се водят преговори за партньорство в изграждането на централата.

До края на януари ще бъдат изпратени покани до класиралите се в шортлистата за подаване на обвързващи оферти. Следващата стъпка е подписване на споразумение с тях за конфиденциалност. Ще им се предостави информационен меморандум.

Петкова допуска, че до края на април ще е срокът за получаване на обвързващи оферти.

Министърът напомни за интереса на Република Северна Македония и участието в проекта с изкупуване на енергия.

“Това на практика дава възможност ние да реализираме концепцията за изграждане на този проект като регионален. Знаете, че това беше и основната цел на премиера Борисов – да се гарантира енергийната сигурност не само на България, но и на Балканите“, подчерта Петкова.

Тя потвърди, че България е твърда в позицията си и ще участва с блокираща квота, т.е. от началото до края на строежа ще участваме с опция да взимаме решения.

Тепърва ще се уточнява с какъв дял ще участваме, всичко е въпрос на преговори, намекна министър Петкова. За момента става дума за участие в диапазона от 30-34%.

- реклама -