усмивка

Пет ключови ползи от усмивката за здравето ни

Тъй като хората в голяма част от света остават заключени през следващите няколко месеца, много важно е да търсим възможности да разпространяваме доброта и усмивки сред хората около нас, пише „Кавър Медия“.

Научни изследвания показват, че усмивката е заразна и може да стимулира щастливи мисли – дори и да не се чувствате щастливи по това време. Те доказват и че усмихнатото изражение на лицето ни има по-голямо влияние върху здравето и благосъстоянието ни, отколкото си мислим.

За да насърчи повече хора да се усмихват и да изпитат ползите от това простичко изражение, Сузана Шефер, президент и главен изпълнителен директор на международната благотворителна организация за деца „Smile Train“ сподели пет ключови ползи за здравето, свързани с усмивката.

Усмивката ни помага да се чувстваме щастливи

„Усмивката движи мускулите на лицето, които от своя страна несъзнателно освобождават ендорфини, които пък предизвикват положително чувство и повдигат настроението“, обяснява Сузана. „Така че, дори и да не се чувствате щастливи, тялото ви ще бъде подведено да мисли, че сте! Следователно, колкото повече се усмихвате и стимулирате мозъка си да освободи този химикал, толкова по-щастливи ще се чувствате.“

Усмивката помага за освобождаване от стреса и безпокойството

„Освобождаването на специалните ендорфини чрез усмивката също може да помогне за понижаване на нивата на стрес, като помага да се чувстваме спокойни и отпуснати“, казва Сузана. „Тези ендорфини действат като естественото болкоуспокояващо за организма – така че, усмихвайки се и смеейки се, ние сме в състояние да намалим чувството на болка и негативност. Например, ако паднете и си ударите коляното, смеейки се можете да прогоните болката далеч. Ендорфините имат много големи ползи за здравето – така че една простичка усмивка ще ви помогне да се чувствате добре както отвътре, така и отвън.“

Усмивката помага в социални ситуации

„Психологията показва, че усмивката ви прави по-привлекателни за другите, поради което е по-вероятно някой да се обърне към вас, ако му се усмихнете. Това е така, защото хората са по-склонни да се ангажират с някого социално, ако изглежда приятелски настроен, достъпен и любезен“, продължава Сузана. „Усмивката е привлекателен израз на лицето, който облекчава напрежението и кара хората да се чувстват комфортно един с друг, което я прави идеалният ледоразбивач в социални ситуации“.

Усмивката помага на функционирането на мозъка

„Смехът и усмивката също се смята, че насърчават отделянето на серотонин, който понякога се нарича „щастлив химикал“, споделя Сузана. „Подобно на ендорфините, серотонинът е невротрансмитер, който допринася за щастието и благосъстоянието на човек. Той работи, като изпраща съобщения между нервните клетки в мозъка, така играе важна роля за психичното здраве и мозъчната функция, поради способността му да регулира настроението“.

Усмивката кара и другите да се усмихват

Нашият мозък съдържа клетки, наречени огледални неврони, които ни помагат да разберем другите хора, като подсъзнателно имитираме техните действия. И така, ако се усмихвате на някого, това ще стимулира частта от мозъка му, която контролира движението на лицето, карайки и него да се усмихва.

„Усмивките са заразни – най-добрият начин да накарате хората около вас да се чувстват щастливи – е да се усмихвате!“, заключава Сузана Шефер.

„Smile Trai“ е международна благотворителна организация за деца, която осигурява безплатна хирургия и цялостни грижи за нуждаещи се лица.

- реклама -