Пет грешки при есенните грижи за розите

Пет грешки при есенните грижи за розите. Розите са капризни растения, които изискват специални грижи. Но често дори опитните цветари допускат грешки в грижата за тях през есента, предупреждават специалисти в iwoman.bg. 

1. Покриване на розите по-рано от необходимото

Опитвайки се да предпазят розите от замръзване, някои цветари допускат фатална грешка. Първата слана няма да съсипе розите. Но избързването с покриването им може да причини сериозни щети. Има основно правило: розите трябва да се покрият, когато дъждовете са спрели и температурите вече са минусови. Разбира се, подготовката за това трябва да започне предварително.

2. Огъване на издънките след падането на температурите

При падане на температурите стъблата стават крехки и кората им се напуква. Огъването на розите трябва да се осъществи през септември.

3. Ранна резитба

Пет грешки при есенните грижи за розитеТова е една от ключовите грешки, които правят почти всички цветари. Ако избързате с подрязването на розите, ще започне активният растеж на нови издънки. В резултат на това новите издънки няма да имат време да се укрепят и ще загинат при застудяване на времето.

 

4. Оставяне на листа върху розите

Не само сухите и болни листа трябва да се отстранят. Дори и при наличието само на здрави листа може да започне развитието на инфекциозни процеси, които в крайна сметка водят до смъртта на растението.

5. Подхранване на розите при влажно време

Подхранването трябва да започне, когато почвата е суха и навън има лека слана. От състава на сместа трябва да се изключат стърготини, тъй като те бързо започват да гният, пясък, който абсорбира влагата и торф – води слепване и задържане на излишна влага.

- реклама -