майки

Пет часа Борисов обсъжда с протестиращите майки проблемите на децата с увреждания – ВИДЕО

Информационната система за хората с увреждания, за която държавата даде 2 500 000 лева, не работи. Това констатира премиерът Бойко Борисов след срещата си с майки от „Системата ни убива“, които близо два месеца протестират край парламента.

Министър-председателят ще нареди проверка защо системата не функционира.

Пет часа Борисов слуша проблемите на майките на болни деца

Въпреки дългата среща протестиращите и властта не успяха да сближат позициите си по всички искания. „Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – помощните средства дали да ги купува държавата, или отделно – тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно две коренно различни мнения“, каза още Борисов и посочи, че счита, за съществен напредък е, че са седнали на една маса.

Премиерът отбелязва, че 88 хиляди души се нуждаят от чужда помощ, а над 700 000 имат нужда от финансова помощ. Той обаче настоява за проверка дали това е реалният брой на нуждаещите се от подкрепа.

„А сигналите, които имат за нередности – особено за колички, слухови апарати и подобни, веднага ще ги даваме за проверка от полицията или прокуратурата – направили сме такава система. Така че в тази посока сме се разбрали да станем активни участници, а не само наблюдатели“, обясни министър-председателят.

майки

Палатковият лагер остава

От своя страна, представители на родителите на деца с увреждания уточниха, че днес са обсъдени основни теми, но отново ще имат среща с премиера Бойко Борисов следващия вторник. По думите им, докато не се решат проблемите напълно, ще останат палатковите лагери пред парламента.

Борисов обеща догодина да се дадат още 150 млн. лв. повече за информационната система за хора с увреждания. „Министерството на здравеопазването е много напред с информационната система – налична в момента платена близо за 2 млн. лв., но се оказва според едните колеги, че не носи никаква информация. Допълнителни 500 хил. лв. сме дали за тази информационна система за хората с увреждания, а се оказва, че не работи. Значи правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол, организация и практика се оказва, че не е достатъчно ефективна. Много агенции, много неправителствени организации, много министерства, много пари – и ефектът е накрая, че има протест“, коментира Борисов.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -