сн. БГНЕС

Пешeходци превземат улица „Съборна“ в центъра на София

Започна преустройството на улица „Съборна” в центъра на столицата. След решение на столичния общински съвет, малката уличка в самото сърце на София се превъща в изцяло обновена пешеходна зона. Така улицата ще свързва пешеходно някои от най-емблематичните градски точки – площад „Св. Неделя“ и Градската градина с Народния театър.

По темата от няколко години работи екип на „Спаси София”, а благодарение на задружните усилия на всички, най-накрая улицата ще се превърне в едно от най-красивите и функционални пешеходни пространства.

сн. БГНЕС

Какво ще се промени?

Разработеният проект предвижда обособяване на пешеходни пространства в два участъка от ул. „Съборна“ – между пл. „Св. Неделя“ и ул. „Цар Калоян“ и между ул. „Леге“ и ул. „Княз Александър I“. В междинния участък пък се запазва възможността за движение и успоредно паркиране на автомобили, но тротоарите и площите за пешеходци значително се увеличават. Двете трасета ще бъдат отделени с кашпи.

От тази сутрин екипи извършват козметични ремонти, боядисват стълбовете и подменят лампите на уличното осветление.

сн. БГНЕС

Асфалтът пък се боядисва със специална боя в цвят, сходен до този на плочките на тротоара. Причината – визуално обединение на пешеходното пространство. По този начин се цели да се избегне проблемът, който в момента съществува на бул. „Витоша“ пред Съдебната палата, където малко хора вървят по бившето автомобилно платно, защото дори визуално то продължава да бъде отделено от тротоарите.

сн. БГНЕС

Ключов елемент от проекта е осигуряване на удобна пешеходна връзка към Градската градина с изграждането на първата в София широка пешеходна пътека при пресичането с ул. „Княз Александър I“. В момента пешеходците са принудени да заобикалят различни парапети и паркирали автомобили, но с изграждането на пешеходната пътека това трябва да остане в миналото.

- реклама -