Перник вода язовир "Студена"

Перник спира да черпи вода от София

От днес Перник спира да черпи вода от софийската тръба, която временно захранваше миньорския град заради изпразнения язовир „Студена“.

Това каза за БГНЕС кметът на миньорския град Станислав Владимиров.

Той посочи, че захранването на града преминава изцяло от язовир „Студена“, където в момента има над 20 млн. кубика вода.

Владимиров обясни, че това вече е възможно благодарение на изграденото ново трасе на Клон 2, който преминава покрай „Стомана-Перник“ и именно там е имало най-големи загуби на водни количества.

По-рано новината потвърди и управителят на местното ВиК дружество Борислав Иванов, цитиран от БТА.
От 3 август досега заради ремонт на главния водопровод в града – квартали „Изток“, „Мошино“ и „Тева“, както и селата Големо Бучино и Люлин – ползваха вода от довеждащия водопровод през Мало Бучино.
Ремонтът на съоръжението вече е приключил. Той се е забавил с десетина дни заради инцидент с перничанин, увредил новата тръба, докато търсел с багер желязо. Нарушителят е издирен и ще му бъдат наложени санкции. Наранената тръба е подменена и захранването с вода на Перник от днес изцяло е превключено към язовир „Студена“.
Средноденонощно се ползват по 600-650 л/сек. Съхраненото количество вода ще достигне за една година напред, дори ако няма никакви валежи, заяви Иванов.

 

- реклама -