Перник водна криза протест
Снимка: БГНЕС

Перник на протест срещу водната криза

Перничани се събират за протестно автошествие с въпроса „Къде ни е водата?”.

Колоната ще тръгне в 11 часа.

Арестът и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов няма да спрат протестите, заявиха организаторите от Инициативния комитет „Спаси Перник”.

Колоната автомобили ще потегли от спортната зала „Борис Гюдеров” в Перник и ще премине по два лъча до село Студена и обратно, предаде БГНЕС.

Имаме искания, които ще отстояваме до край, каза Камелия Радева, която е един от главните инициатори на протеста. По думите й водата в язовира едва ли ще стигне за два месеца и това, което изживяват в момента перничани с водния режим, е просто „майчина милувка в сравнение с това, което ги очаква, ако водата изчезне съвсем“.

Сред исканията, които ще бъдат издигнати на протеста, са трайни решения за снабдяването на Перник с вода, редуцирани сметки за вода, механизми за данъчни облекчения на засегнатото от безводието население, иницииране на нормативни промени във ВиК сектора и други, както и оставки, съд и присъди за всички длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа.

- реклама -