Перник може да се захранва с вода от Белмекен през ВиК структурата на София (видео)

Правителството ще помоли Столична община да подава вода на Перник. За целта ще бъде изградено байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник. То ще подава обем от 300 литра вода в секунда. Общо става въпрос за 700 хил. куб.м. на Перник, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

 Водата ще е насочена от Белмекен. 

Караниколов посочи, че срокът за изпълнение ще е 35-45 дни, като подчерта, че ще се работи денонощно и се надява перничани по-рано да имат вода. В готовосност са 12 екипа.

Това няма да ощети софиянци. Срокът за изпълнение ще е между 35 и 40 дни.

„Към момента водата в яз. Студена може да покрие само 2 месеца, но ние не можем да разчитаме само на природата“, заяви Караниколов.

Трима министри – на икономиката Емил Караниколов, на екологията Емил Димитров-Ревизоро и на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, областни управители, пристигнаха в МС.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание, за да бъдат обявени мерки за преодоляване на водната криза. Очаква се след срещата да се обяви решение за Перник-градът, който е на воден режим.

- реклама -