Перничани предлагат фестивала „Сурва” да се проведе в София

Фестивалът „Сурва” да се премести от Перник в София. Това настояха в отворено писмо перничани до премиера, здравния министър и здравните власти.

„С огромно разочарование разбираме, че заради водната криза в Перник международният фестивал на кукерите „Сурва“ ще бъде отменен. Той трябваше да се проведе в края на месец януари 2020 година. Това събитие е значимо не само за района и за община Перник, а за цяла България.

Знаете, че символиката на кукерите за прогонване на злите сили и всичко лошо, е дълбоко изконна българска ценност, залегнала във всеки български обичай и в повечето български традиции. Да лишите България от фестивала на кукерите е все едно да ни лишите от националния ни празник, иначе казано – недопустимо е!, пише в писмото.

Според инициаторите, перничани не са виновни заради наложения воден режим, а кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина пък съвсем нямат никакъв досег с водния проблем на града.

Мотивите да се избере столицата за фестивала са, че е близо до Перник, няма воден режим, има достатъчно пространство, на което може да се проведе –например в пространството пред НДК и по бул. „Витоша”.

Фестивалът “Сурва” няма да се състои, съобщи кметът на града Станислав Владимиров. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са посетили града и са разговаряли с него

Категоричното мнение на здравното ведомство е, че заради опасност от зарази е по-добре фестивалът да бъде отменен. От Районната здравна инспекция също са крайно против провеждането на „Сурва“ 2020, което трябваше да се проведе 24– 26 януари.

- реклама -