хранене - гладуване - дълголетие

Периодичното гладуване е ключът към дълголетието

Искате да живеете по-дълго?

Периодичното въздържание от храна може да бъде ключът към дълголетието. Това става ясно от ново проучване на Националния институт по застаряване на населението в САЩ (NIA) , пише USA TODAY.

Екип от учени установи, че увеличаването на интервалите между храненията е подобрило общото здравословно състояние на мъжки мишки и е удължило живота им в сравнение с този на други, които приемали храна по-често. Още по-удивително е, че положителен ефект върху здравето се наблюдава независимо от това какво ядат и колко калории приемат.

„Проучването показа, че при мишките, които получават храна веднъж дневно и по този начин гладуват най-дълго от всички, продължителността на живота е най-голяма. Прогнозите за свързани с възрастта болести – чернодробни заболявания и метаболитни нарушения, са по-добри“, казва директорът на NIA Ричард Хоудс.

Ръководителят на изследването Рафаел де Кабо счита, че при въздържание от храна в продължение на няколко часа „вашето тяло през това време почиства и премахва всички боклуци“. А ако човек яде непрекъснато или периодично си похапва, метаболизмът няма време за приспособяване или почивка.

По думите на учения мишките, които са приемали храна веднъж дневно, са живели с до 40% по-дълго от тези, които са имали денонощен достъп до храна.

- реклама -