Перес помири Израел и Палестина. Нетаняху и Абас си стиснаха ръцете (ВИДЕО, СНИМКИ)

Погребението на Шимон Перес помири, макар и за кратко, две враждуващи страни. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и палестинският му колега Махмуд Абас стиснаха ръце преди началото на погребението на бившия израелски държавен глава в Йерусалим.

„Радвам се да ви видя. Дълго време не сме се виждали“, каза на лош английски Абас. Кадри от ръкостискането между двамата бяха публикувани от говорителя на Нетаняху.

https://www.youtube.com/watch?v=TRQiiNS0jM4

В четвъртък Абас потвърди присъствието си на церемонията, на която беше поканен от израелския министър-председател.

Добрите отношения са рядкост между двете страни

Предишният път, в който двамата лидери стиснаха ръце, беше за първи път от пет години по време на срещата им в рамките на Конференцията на ООН за климата в Париж през ноември 2015 г.

През 2010 г. с провал завърши поредният кръг от преговори по регулирането на израелско-палестинския конфликт. Мирният процес беше подновен с американска помощ през 2013 г., но девет месеца беше прекъснат без осъществен напредък.

u-s-president-barack-obama-hugs-chemi-peres-the-son-of-formerОсвен палестинския държавен глава, на погребението на Перес пристигна и американският президент Барак Обама, френският му колега Франсоа Оланд, британският принц Чарлс, Бил Клинтън, както и редица други световни лидери.

Обама: Присъствието на Абас на погребението на Перес напомня за незавършения мирен процес

Присъствието на палестинския президент Махмуд Абас на погребението на бившия израелски държавен глава Шимон Перес ни напомня за незавършения мирен процес. Това заяви американският президент Барак Обама в своя реч по време на погребението на Перес в Йерусалим.

В началото на своето изказване Обама спомена Абас, който беше на първия ред сред опечалените по време на церемонията. По думите на американския държавен глава неговото „присъствие тук е жест и напомня за незавършеното дело на мира“.

Реч произнесе и израелският премиер Бенямин Нетаняху, отдавайки почит на приноса на Перес за мира между Израел и Палестинските територии.

Той казваше, че мирът е истинската сигурност – ако има мир ще има и сигурност“, каза Нетаняху. „Ще има мир, Шимон… Казвам ти това искрено“, допълни той.

Церемонията вече започна под засилена охрана.

- реклама -