Пеперуда с глава на кобра се излюпи в Бургас, насекомото живее само няколко дни – СНИМКИ

В Бургас се излюпи най-голямата пеперуда в света – „Атлас“. Тя обаче ще живее само няколко дни

Влажното лято не се нрави на много от нас, хората, но пък осигурява идеални условия за размножаване на пеперудите. И тази година в експо център „Флора“ можете да разгледате жива изложба с най-красивите разновидности на този вид летящи насекоми.

Днес там отново се излюпи представител на най-едрия вид пеперуда в света – Attacus Atlas, наричана за по-кратко „Атлас“. Още три нейни какавиди може да се отворят всеки момент.

Бургазлии и гостите на града имат на разположение само няколко дни да ги видят и да се снимат с тях. След като се излюпят, пеперудите „Атлас“ не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, докато им стигнат резервите, натрупани в гъсеничния период. Затова техният живот е много кратък – едва 2-3 дни.

Пеперудата „Атлас“ е истински гигант. Размахът на крилете й достига в някои случаи до 30 см., като женските екземпляри са по-едри от мъжките. В тъмнината тази пеперуда често е бъркана с птица заради големия си размер.

„Атлас“ е пеперуда с уникални умения за защита – горната част на крилете й прилича на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се чувства несигурна, тя пада на земята, за да заприлича още повече на опасна змия.

Това отблъсква враговете й.

Изложбата на пеперуди е отворена за посетители всеки ден от 09:00 до 19:00 ч.

- реклама -