Пенсионери и ученици ще плащат по 6,90 лв. за една линия за наземния транспорт в София, а за метрото – 9 лв.

6,90 лв. ще струва картата за една линия за ученици и пенсионери до края на годината в София.

Тази цена обаче ще е само за наземния транспорт – тролей, трамвай и автобус.

За метрото цената ѝ ще остане 9 лв.

Това решиха общинските съветници от комисията по местно самоуправление и нормативна уредба в СОС.

Комисията гласува и промени в транспортната наредба, с които се осигурява приложението на Постановлението на Министерския съвет за компенсациите на цените на превозните документи.

С предложените промени се намалява цената на картите за ученици и студенти за всички линии. Тя ще падне от 20 на 15 лв., а за докторанти – от 35 на 15 лв.

Децата до 10 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт. За пенсионерите до 68 г. картата за всички линии остава 25 лв., а за тези над 68 г. – 10 лв.

От 15 март пътниците в София отново ще могат да пътуват с карта за една линия в градския транспорт.

За автобус, тролей и трамвай картата отново ще струва 23 лв., а ако не е персонална – 28 лв. За метрото пък е по-скъпа – 35 лв., ако е със снимка и име. 42 лв. отново ще е цената, ако не е персонална.

Глобата от 3 лв. за невалидиран пътнически билет няма да се налага в София. Чекирането обаче ще бъде задължително, но на пътниците няма да се налагат глоби. Отпадна предложението на общинския съветник Зафир Зарков глобата да не се налага до 1 януари 2024 г., а през това време да се направи голяма кампания сред хората.

Окончателното решение за всички промени ще вземат утре общинските съветници на сесията на СОС.

- реклама -