пенсии изплащане август добавки пенсионери

Пенсиите няма да бъдат намалени след 1 януари 2022 г.

Четирите преговарящи формации за сформиране на коалиционен кабинет постигнаха съгласие, че от 1 януари 2022 г. пенсионерите няма да получават по-малко пари, отколкото в момента. Това стана ясно при обсъждането дали да продължи изплащането на Covid добавката от 120 лева и през първите три месеца на следващата година.

Подкрепена беше идеята минималната работна заплата да бъде половината от средната, но след постигане на съгласие със социалните партньори.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ обяви, че ще се завишат глобите за укриване на заплати и осигуровки:

„Големи глоби и криминализиране на доплащането на ръка над официално декларираните заплати. Като това да важи не само за работодателя, но и за счетоводителите, които обслужват тази практика, а и за самото лице“.

През втората година на детето майчинството ще се заплаща с една минимална работна заплата месечно. Общинските и държавни детските ясли и градини ще са безплатни за родителите.

За бизнеса и догодина ще продължат да действат сегашните Covid мерки за запазване на заетостта и на доходите на наетите.

Гаранционен фонд за изходящия туризъм, който да действа в ситуации на криза, предлагат две от политическите формации – „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Те предлагат и Стратегия за туризма с акцент върху морски, планински, балнео, конгресен, културен и друг туризъм. От БСП предложиха да продължи помощта от 35 евро на турист за чартърите, които пристигат в България.

Всички идеи ще могат да се реализират, когато стане ясен бюджетът за догодина.

- реклама -