Пенсии: Съдят държавата за преизчисляването на пенсиите

Пенсии: Съдят държавата за преизчисляването на пенсиите. Повече от 100 дела на пенсионери в цялата страна са заведени срещу преизчисляването на пенсиите. От гражданската платформата „Изправи се.БГ“ атакуват в

Софийски административен съд

начина, по който е извършено преизчисляването, обяви лидерът ѝ Мая Манолова.

По думите ѝ „хиляди пенсионери са ощетени от преизчисляването на пенсиите“. Според Манолова държавата успява да си спести около 30 милиона лева месечно, „като ощетява пенсионерите с по 20, 30, 50 лева“.

Според нея това е недопустимо

на фона на постоянно растящата инфлация и поскъпването на живота в момент, в който много от домакинствата изпитват сериозни затруднения да се справят с месечните си бюджети.

„Сега се канят да повишат пенсиите с 6%, а инфлацията вече е двуцифрено число“, посочва още Мая Манолова.

„Смисълът на преизчислението,

тъй като бяхме в парламента и знаем какво сме приели, е да бъдат отчетени увеличенията в пенсиите през всички години според тогава действащото законодателство. НОИ е решил да изключи 2017, 2018 и 2019 година, за да спести пари от пенсионерите.

Очакваме да се намери един смел

и почтен съдия, който да приложи правилно и точно закона и така социалният министър да получи един звучен шамар от българския съд за опита наистина да бъдат ощетени най-уязвимите в условията на криза“, коментира още лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

На 6 април министърът на труд

на и социалната политика Георги Гьоков обяви, че работна група, в която участват представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и на Националния осигурителен институт, прави изчисления за варианти за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2022 година.

Разглеждат се различни възможности,

като целта е да се намери такова решение, че след 1 юли общите плащания към всички пенсионери да не намаляват след отпадането на т.нар. ковид добавки, а дори и да станат по-високи.

- реклама -