Пенсии: Колко пари има във фонда за гарантиране на пенсиите?

Пенсии: Колко пари има във фонда за гарантиране на пенсиите?

Парите в Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна, известен като Сребърния фонд, нарастват в края на май. Това показват данните на Министерство на финансите. От там отговарят и колко пари има в Сребърния фонд.

През месец май 2022 г. по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 107,20 млн. лв. Те са разпределение по следния начин:

  • 0,61 млн. лв. – парични постъпления от приватизация, отчетени по държавния бюджет за 2021 г..
  • 98,05 млн. лв. – приходи от концесии, отчетени по държавния бюджет за 2021 г.
  • 5,06 млн. лв. – приходи от други източници, определени със закон или с акт на Министерския съвет – средства от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес и присъдени юрисконсултски възнаграждения.

Така общият паричен ресурс на фонда към 31.05.2022 г. е в размер на 3,761 млрд. лева, от които почти всички са депозирани в отделна сметка в БНБ.

Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв. Като за 14 години в него са се натрупали едва 1,35 млрд. лв. допълнителни средства.

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено