Retirement saving and pension planning

Пенсии: Кога НОИ ще компенсира възрастните хора?

„Не е политическа грешка, това е намерението на правителството“. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени Covid добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

Екатерина Захариева: Отвратително е да обещаеш по-високи пенсии, а всъщност да има намаление – Flashnews

Пенсионерите,

получили през януари по-малко от декември,

ще бъдат компенсирани през февруари. Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

„Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд. , тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на

действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст,

който ще позволи на НОИ да направи това“.

В предаването „Неделя 150“ министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година.

Николай Василев: Кабинетът е по-ляв от на Виденов, изхарчи 9 млрд. лв. за 9 дни – Flashnews

Следващата седмица тя ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

„Стъпваме до голяма степен на

това, което е било миналата година,

но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за годината.

- реклама -