Пенсии: Гьоков обяви с колко скачат пенсиите от 1 юли

Пенсии: Гьоков обяви с колко скачат пенсиите от 1 юли. Всеки пенсионер ще получи минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във

времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.

Ако намалим пенсиите и заплатите, ще намалим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията.

Стремежът ни е с увеличаване на доходите

на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи, заяви министърът.

В момента линията на бедност е 450 лв. С минималната пенсия от 467 лв. реално всички пенсионери с трудова дейност ще бъдат над тази линия. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“ и председател на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев.

Най-голямото перо от сумата, предвидена в

антикризисния пакет, е за подкрепа на пенсионерите – 1,4 млрд. лева. Това не е само антикризисна мярка, предвиждаме повишение на тавана на пенсията на 2000 лв., а от 1 октомври на 3400 лв., така че все повече хора да получават действителния размер на пенсията си, отбеляза Арабаджиев.

В петък на експертен съвет разгледахме финалните мерки, което предстои следващата седмица да влязат и в Народното събрание и от 1 юли да имаме действащ механизъм за компенсация, изтъкна депутатът, имайки предвид актуализацията на

бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет.

По думите на депутата от ПП доверието в системата трябва да се подобри. От 1 юли ще има 10% увеличение на всички пенсии, а ковид добавката от 60 лв. ще влезе в размера на пенсията.

Арабаджиев изтъкна, че от 1 октомври ще се премахне една несправедливост от последните 15-ина години – ще се намали разликата между старите и новите пенсии, с което средната пенсия ще се увеличи на около 720 лв.

- реклама -