Пенка Георгиева, „Заедно с теб“ пред FN: Хиляди сигнали за сгрешени сертификати за поставените ваксини, ето как се коригират

Продължава отстраняването на грешките в сертификата за ваксинация срещу COVID-19. Здравното министерство обеща грешките да се отстранят до утре- 21 май. Само в София досега сгрешените документи са над 5 хиляди.

Става дума за грешно изписани имена, ЕГН и ЛНЧ.

Какви проблеми имат хората с допуснати грешки и защо се стигна дотук, разговор с Пенка Георгиева председател на пациентска организация „Заедно с теб“.

Имате ли сигнали за сгрешени сертификати?

Сигналите зачестиха от две седмици. Призоваваме хората да погледнат сертификата си, че когато им потрябва да не е късно. Трябва да имат време да го поправят. Има страни например, които поставят под карантина, ако не са минали 14 дни от втората доза или ако е сбъркано името може на границата за Гърция да не ги пуснат. Затова хората трябва предварително да си проверят за грешки сертификата. До 10 дни отнема поправянето на грешките.

Какви са грешките?

Цари хаос в системата, как може такава елементарна система от минимум данни- име, ЕГН, номер на ваксината и доза да се сгреши. Потресаващо е, че програмата не те изхвърля от системата, ако ЕГН е сгрешено. Как здравното ведомство е пуснало в действие система, която не разпознава грешно ЕГН. Ако отидете в банка или пък попълвате самолетен билет системата ви изхвърля, че ЕГН-то е сгрешено. Това е недопустимо. Хората да обърнат внимание и на датите за поставяне на ваксините. Ще дойде време ще се каже, че е необходима трета доза ваксина, а трябва да е минал определен период и вие да докажете, кога ви е поставена втората доза.

ученици
сн. БГНЕС

Дайте пример за хора дето са си потърсили правата си заради сгрешен сертификат?

Двама студенти са размотавани един месец. Те са били гръцки студенти у нас и се оказва, че не могат да пътуват за Гърция, защото има допусната грешка. Всички си прехвърлят вината-РЗИ и имунизационния център.

Какво да направят хората, които установят грешки?

От вчера има протокол как да се действа при грешка. Сложна е процедурата, за да няма злоупотреби. В случаите, когато граждани, установят несъответствия в издадените сертификати -сгрешено име, дата на поставяне на ваксина, ЕГН, адрес или др., трябва да подадат сигнал до временния имунизационен пункт, в който е поставена ваксината или до съответната регионална здравна инспекция, на територията, на която се намира пунктът. Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и описани подробно констатираните несъответствия. При необходимост към сигнала се прилагат копия на документи. Сканира се картончето, лична карта.

А може ли да има хора, които още не знаят, че им са сгрешени данните?

Може, много хора си прибират сертификата и не го поглеждат дори.

- реклама -