Пендаровски: Подкрепям договора с България до последната буква

„През 2019 г. бях избран за президент на РС Македония с директна подкрепа за договора с България от 2017 г. Договорът така, както е написан, го подкрепям до последната буква.“ Това заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

„Изключително силен знак, че точно на това свято място президентите на РС Македония и на България отправят ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, за доверие и приятелство”, каза българският държавен глава Румен Радев.

Президентите на България и Република Северна Македония влязоха заедно в римската базилика „Санта Мария Маджоре”, за да се поклонят пред паметната плоча на светите братя Кирил и Методий.

Радев заяви, че трябва да се търси всякакви възможност на сътрудничество и намиране на решения и на най-сложните проблеми, които стоят пред двете страни.

“И днес мога да ви уверя, че България е готова да работи последователно за изграждане на мостове между нашите две страни, за развитие на икономически, търговски, образователни връзки”, каза българският президент.

Българският държавен глава подчерта, че европейската идея на РС Македония има перспектива.

“Двете страни трябва да работим с още по-голямо доверие и с още по-интензивен диалог”, каза той и още веднъж наблегна, че нашите две страни помежду си трябва да решат тези неща. “Не в Брюксел, не в Париж, не в Берлин. Там накрая ще го коментираме. Ние трябва заедно да го решим”, заяви Радев. Той отново подчерта, че нямаме нужда от посредници. “Като се включи европейска страна трябва преводач. Защо ни е преводач?”, добави българският президент. Стево Пендаровски уточни, ЕС вече е включен и припомни, че миналата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели беше на посещение и в двете страни. “Така че европейска помощ имаме”, каза той. Радев отбеляза, че комуникацията с Европа върви, но “най-важното е конуникацията и доверието между нас и ние затова работим с президента Пендаровски и аз му благодаря ”.

- реклама -