Пендаровски ни обвини в намеса във вътрешните им работи

Македонският президент Стево Пендаровски ни обвини в намеса във вътрешните работи на Република Северна Македония. „Искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е намеса във вътрешните ни работи“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Изявлението му идва ден след визитата на премиера Кирил Петков в РСМ и срещата му с северномакедонския му колега Димитър Ковачевски. И постигнатото при разговорите съгласие по ключови теми.

По думите на Пендаровски в България съществуват македонци, но те са български граждани. Затова тяхното право в това отношение трябва да се търси на индивидуално ниво. Ако изчерпят всички законови механизми в България и не получат такова право, тогава се обръщат към Страсбург, посочи той.

„В България има македонци. А ние като държава дали ще им помагаме да търсят правата си – не. Защо не?“, запита Пендаровски. Той припомни първото правило в международното право, член втори от Устава на ООН. Той гласи, ме не трябва да има намеса във вътрешните работи на страната.

„Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги провокира, да им каже – излезте, заявете се, за да им помогнете. Това се решава индивидуално. Ако се чувстваш македонец, ще кажеш. Ако не ти го признаят – отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма как иначе“, подчерта Пендаровски.

По думите му той обаче не е казал на премиера Кирил Петков, че искането на България Северна Македония да включи българите в Конституцията си е намеса във вътрешните й работи. Причината – не го е потърсил.

 

- реклама -