Пендаровски ни обвини, че политизираме побоя над секретаря на БГ клуба в Охрид

Президентът на РСМ Стево Пендаровски ни обвини, че политизираме побоя над секретаря на БГ клуба в Охрид.

Макар Християн Пендиков да беше зверски пребит, налагайки се да бъде транспортиран в България за лечение, а

самото разследване да показа, че причината е именно българското му самосъзнание,

в интнервю за телевизия „Телма“ Пендаровски заяви, че България политизира случая.

30 дни арест за заподозрения за нападението над Християн Пендиков 

„И аз, и правителството ясно са разграничихме държавните компетентности, призовавайки за отговорност. Но не се опитахме да включим този казус в двустранните отношения с България“, каза той. В същото време самият той посочи, че прокуратурата в Охрид е казала, че случилото се е започнало с думите „не те е срам да се пишеш българин“. Заяви също, че още тогава призовал компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции.
„Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписа в македонско-българския наратив, че е

бил „бит само заради това“ и т. н.

Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах“, отбеляза Пендаровски.
По думите му българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България „заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София“.

„По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация“, посочи Пендаровски.

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може „да вземат тук-там някакви политически точки. Защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо“, допълни той.

- реклама -