Стево Пендаровски, Заев, Македония, Гоце Делчев, комисия

Пендаровски не вижда нужда от включване на българите в Конституцията

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски не вижда необходимост от промени в Конституцията, съобщи МИА.

„Такова нещо нито е искано от българска страна, нито президентът изобщо очаква това да се случи, защото приемането и възможните изменения в Конституцията се отнасят изключително и само до нашето суверенно право и компетентност. В момента президентът не вижда нужда от каквито и да било промени в Конституцията“, казаха от кабинета на президента пред „Свободен печат“.

Този коментар е по повод допускането от министъра на външните работи Буяр Османи да бъдат включени българите в преамбюла на Конституцията. Днес външният министър, изяснявайки предишното си изявление, че няма против българите в Северна Македония да бъдат споменати в Конституцията като отделна етническа общност, заяви: „Няма да позволим на никой да твърди, че държавата оказва натиск върху който и да било гражданин заради етническа принадлежност.“

„Държавата защитава индивидуалните и колективните права и ние няма да позволим, независимо дали поради изборния дневен ред, или поради двустранни различия, някой да обвини държавата, че ограничава индивидуалните или колективните права“, каза Османи.

Снощи той заяви, че българите в страната трябва да се чувстват като свободни граждани, които могат да се организират като колективна общност, и ще имат всички права и, ако е необходимо, ще бъдат споменати в Конституцията.

- реклама -