Пендаровски: България ни обижда, налага ни случилото се през 11-и век

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година.

„Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-и век, предаде Нова телевизия.

Българската страна промени наратива и заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС.

Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства“, каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги.

Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

По отношение на откриването на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, на който присъства бройна делегация от България, президентът каза следното:

„Има два спорни момента в случая.

Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ – структурата на българската делегация…

Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България.

Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра – на един доказан фашистки сътрудник“.

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той посочи: „Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София.

Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС.

От кого да искаме подобни гаранции.

Тук става въпрос за политика.

Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и?

Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник“.

- реклама -