Пеле вечен
Снимка: twitter.com/CBF_Futebol

Пеле влезе в речника като синоним на „уникален“

„Пеле“, прякора на бразилската легенда Едсон Арантес до Насименто, влезе в речника на португалския език. Значението на думата е описание на „някой необикновен“, „уникален“. Прякорът на трикратния носител на Световната купа беше включен като ново прилагателно в португалското издание на речника Michaelis.

По-рано този месец едноименната фондация и Sportv стартираха кампанията „Пеле в речника“. Целта ѝ беше да бъде признато наследството на легендата и в други области, освен спорта. След като петицията достигна повече от 125 000 подписа, думата вече е записана в речника.

„pe.le(R) adj m+f sm+f Това или някой, който е уникален, който или който по силата на своето качество, стойност или превъзходство не може да бъде равен на нищо или никого, точно като Pele(R)”, се казва в речниковия запис, който беше представен на събитието Summit Sports в Пакаембу.

„Псевдонимът на Едсон Арантес до Насименто (1940-2022), смятан за най-великия спортист на всички времена; изключителен, несравним, уникален. Примери: Той е Пеле на баскетбола, тя е Пеле на тениса, тя е Пеле на бразилската драматургия“.

Семейството на Пеле получи плакет с участието и Michaelis вече го включи в дигиталното си издание. Определението ще бъде включено и в следващата печатна версия. Речникът е един от най-популярните в Бразилия.

„Кампанията за речника е една от най-оригиналните, в които сме участвали… Името му в речника е много важна част от неговото наследство, което ще го запази жив завинаги“, каза Джо Фрага, изпълнителен директор на едноименната фондация.

Легендата почина на 82-годишна възраст в края на миналата година.

- реклама -