Пеканов с добри вести: В идните седмици идват парите по Плана за възстановяване

По думите му няма обективни причини, които да спрат страната ни по пътя към Еврозоната.„Колегите от Министерство на финансите

работят по изготвянето на следващия бюджет

на държавата. Той ще бъде предложен на парламента през следващите седмици. В него залагаме базова основа, която депутатите могат да променят. Те обаче могат трябва да правят промени въз основа на добри решения, а не на предизборни обещания“, обясни той.

Пеканов допълни, че към момента финансовото министерство работи за повишаване

на минималната работна заплата и пенсиите.

„Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з ада има достатъчно време да се направят промени. Много е важно да бъде приет бюджет за следващата година”, каза той.

Той подчерта, че тази година е била много различна и не може да влезем в 2023 година със стария бюджет. „Икономическата обстановка е по-различна. Трябва да се реагира адекватно”, допълни вицепремиерът.

На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът

вицепремиерът коментира:”Знаете, че в цяла Европа и в цял свят започва да се говори за по-строга както парична, така и фискална политика. отчасти за успокояване на инфлацията се налагат някои рестриктивни стъпки. Такава е реалността и трябва да я признаем”.

Според него инфлационният критерий няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната.

„Има и дерогация – фискалните правила имат някаква гъвкавост,

тъй като сме в процес на икономическо

възстановяване”, подчерта той. И допълни:

”Не смятам, че трябва да има обратен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които смятат, че България не трябва да влезе в нея са малцинство. Реално последните два редовни кабинета направиха стъпките това да се случи”, категоричен беше вицепремиерът.

„Датата 1 януари 2024 за влизане в Еврозоната е напълно възможна“, посочи Пеканов.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено