Пеканов: Кабинетът „Петков“ е забавил работата по Плана за възстановяване

Кабинетът “Петков” е забавил работата по Плана за възстановяване. Отишлото си правителство не е движело с добро темпо Плана и в парламента не са приети необходимите нормативни промени. Това заяви служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов пред Нова телевизия.

Първото плащане, което очаква страната ни, в размер на 1,3 млрд. лв. ще бъдат поискани до края на месеца. След това ЕК има срок от два месеца да направи разглеждане. А парите се очакват наесен, разясни стъпките Пеканов.

“За второто плащане, което трябва да се случи в края на годината, има само един приет закон – за насърчаване на заетостта. Има три, които стигнаха в парламента, един мина на първо четене. Т. е само един закон от общо 22 е минал на второ четене”, поясни Пеканов.

“Това е проект, който във версията на Плана, която изпратих през октомври миналата година, не беше вътре. Но ще се справим и с това и ще поискаме първото плащане”, поясни той.

Пеканов коментира, че ако няма достатъчно количества газ през зимата трябва да се подготвим “за най-лошото”. “Липсата на достатъчно количество газ ще доведе до икономически загуби. Икономистите спорим дали последиците ще са лоши, или катастрофални”, заяви Пеканов.

Кога и как можем да искаме плащане по Плана за възстановяване

- реклама -